Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

ΜΑΡΞ: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ: ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 20ό ΑΙΩΝΑ [ΕΠΟ 41]
ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ: 2018-2019
1η Γραπτή Εργασία
της Ζαράγκα Καλλιόπης
Θέμα: «Παρουσιάστε τις θέσεις του Μαρξ για το ρόλο του κράτους και της ιδεολογίας στη νομιμοποίηση και αναπαραγωγή του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής».
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Το 19ο αιώνα, ως απότοκος της Βιομηχανικής Επανάστασης, αναδύεται η νεωτερική δυτική βιομηχανική κοινωνία, καθώς και η δημιουργία ενός νέου τρόπου οργάνωσης της οικονομίας, του καπιταλιστικού ή κεφαλαιοκρατικού συστήματος, το οποίο στηρίχθηκε στην οικονομία της ελεύθερης αγοράς, Laissez-faire, του οικονομικού φιλελευθερισμού.(Ρωμανός, 2010, 59 & Heywood, 2007, 115-117)
Η έννοια της Νεωτερικότητας, χαρακτηριστικό της αναδυόμενης νεωτερικής κοινωνίας, συνδέεται με το πνεύμα του Διαφωτισμού για εξορθολογισμό και ελευθερία σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Στην επιστήμη πρόταγμα της Νεωτερικότητας είναι η απελευθέρωση και απομάγευση της γνώσης από μεταφυσικές δοξασίες και η τεκμηρίωση της επιστημονικής αλήθειας πάνω σε επιστημονικούς νόμους. Στον τομέα της πολιτικής η ιδέα της ελευθερίας τονίζεται ως αυτοκαθορισμός και αυτοκυβέρνηση, με τη θέσπιση νόμων που θα εξασφαλίζουν την ισότιμη συμμετοχή των πολιτών στην εξουσία, την εκκοσμίκευση και τον εξορθολογισμό της (της εξουσίας). Στην οικονομία η Νεωτερικότητα αιτείται την αυτονόμηση της οικονομικής δραστηριότητας από τον κρατικό παρεμβατισμό, ανοίγοντας το δρόμο στην έλευση του καπιταλισμού. (Ρωμανός, 2010, σελ. 59-60 )
Ο Μαρξ, διανοητής και φιλόσοφος του 19ου αιώνα, μέσα από το έργο του «Το Κεφάλαιο», ασκεί έντονη κριτική στη Νεωτερικότητα και στον απότοκό της, τον καπιταλισμό, παρουσιάζοντας τις κοινωνικές συνέπειές του, και αναπτύσσει τις οικονομικές του θέσεις, θεμελιώνοντας τη θεωρία του «επιστημονικού σοσιαλισμού», θεωρία που επικράτησε αργότερα με τον όρο «μαρξισμός».
Η δριμεία κριτική του Μαρξ στη Νεωτερικότητα εδράζεται στην αντιφατικότητα που τη χαρακτηρίζει, καθώς το αίτημα του Διαφωτισμού για ελευθερία ανταποκρίνεται μόνο στην ελευθερία της αγοράς και την απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων, και όχι στην απελευθέρωση της οικονομικής δράσης γενικότερα, με αποτέλεσμα να παραβιάζεται η ατομική ελευθερία και να δρα (η καπιταλιστική Νεωτερικότητα) δυσμενώς στις κοινωνικές σχέσεις, στην αυτοπραγμάτωση και χειραφέτηση των ανθρώπων. (Ρωμανός, 2010, σελ. 60-62)
Βασική θέση του μαρξισμού είναι πως οι παραγωγικές δυνάμεις καθορίζουν τη μορφή των κοινωνικών τάξεων και η κοινωνία κυριαρχείται από μία άρχουσα τάξη των ιδιοκτητών, η οποία εκμεταλλεύεται την εργατική τάξη. Η μαρξιστική θεωρία είναι νομοτελειακή και τελεολογική, καθώς παρουσιάζει την κοινωνική εξέλιξη να διανύει μια σειρά σταδίων για να φθάσει στον τελικό της στόχο, τον αταξικό κομμουνισμό. Η κοινωνική εξέλιξη της ανθρωπότητας ξεκινά από την πρωτόγονη κοινότητα (πρωτόγονος κομμουνισμός), περνά διαδοχικά στη δουλοκτητική κοινωνία, στο φεουδαλισμό και στον καπιταλισμό, για να ολοκληρωθεί αυτή η πορεία με την αντικατάσταση του τελευταίου από το σοσιαλισμό και τον αταξικό κομμουνισμό. Το ιστορικό γίγνεσθαι είναι επομένως μια αέναη σύγκρουση μεταξύ καταπιεστών και καταπιεζόμενων και κορυφώνεται με την κατάλυση των ανταγωνιστικών κοινωνιών και την εγκαθίδρυση της αταξικής κοινωνίας που θα στηρίζεται στην κοινοκτημοσύνη του παραγωγικού πλούτου. (Ρωμανός, 2010, σελ. 61/ Άρον,1994, σελ. 208-209/ Marx & Engels, στο Hewood, 2 007, σελ. 238-239) Τα οικονομικά γεγονότα ακολουθούν μια ιστορική διαδικασία που ο Μαρξ την αποκαλεί «ιστορικό υλισμό». Με βάση την υλιστική αυτή αντίληψη της ιστορίας, οι κοινωνίες και η πορεία τους (κοινωνική, πολιτική, πνευματική) καθορίζονται, από τους επικρατούντες σε ένα λαό ή μια εποχή, τρόπους και σχέσεις παραγωγής της υλικής ζωής και όχι από τους θεσμούς ή τις ιδέες (ιδεαλιστική προσέγγιση της ιστορίας), καθώς η πνευματική ζωή είναι αντανάκλαση της υλικής. Με την υλιστική θεώρηση ο Μαρξ δίνει την προοπτική στην ανθρωπότητα για μια αληθινή κοινωνία της ελευθερίας, της κομμουνιστικής κοινωνίας. (Ρωμανός, 2010, σελ. 64-65)
Η παρούσα εργασία πραγματεύεται τη θεωρία του μαρξισμού και εστιάζει στις απόψεις του Μαρξ για την ιδεολογία και το κράτος. Στόχος της είναι να αναδείξει το ρόλο που διαδραματίζουν το κράτος και η ιδεολογία στη νομιμοποίηση και αναπαραγωγή του καπιταλιστικού συστήματος.
Εν πρώτοις θα αναφερθούμε, εν συντομία, στο ιστορικό πλαίσιο της εποχής του Μαρξ. Εν συνεχεία θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε και καταδείξουμε, μέσα από την υλιστική θεώρηση, τη διάκριση μεταξύ Βάσης και Εποικοδομήματος, αλλά και τις μεταξύ τους σχέσεις, ως κοινωνικών δομών στην παραγωγική διαδικασία. Επόμενο βήμα μας η ανάδειξη του ρόλου της ιδεολογίας καθώς και του κομβικού και κυρίαρχου ρόλου του κράτους στη νομιμοποίηση και αναπαραγωγή του νεωτεριστικού καπιταλισμού. Τέλος, θα κλείσουμε την εργασία με μια σύντομη αναφορά στην αποτυχία πρόβλεψης του Μαρξ για την κατάρρευση του καπιταλισμού και στην επανεξέταση από τους σύγχρονους μαρξιστές της συμβατικής ταξικής ανάλυσης
1. Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΞ – ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΥΛΙΣΜΟΣ
• Το ιστορικό πλαίσιο της εποχής του Μαρξ
Η κοινωνική θεωρία του Μαρξ διατυπώθηκε στα πλαίσια του συνολικού επιστημονικού έργου του περί τα μέσα του 19ου αιώνα. Είναι η εποχή που είχε αναπτυχθεί και εδραιωθεί, στο δυτικό κόσμο, η εργοστασιακή βιομηχανία, και μάλιστα ήταν η χρονική εκείνη στιγμή που έκανε την εμφάνισή της μια νέα τάξη, η εργατική τάξη των βιομηχανικών εργατών . Ο Μαρξ, παρατηρεί και διερευνά μέσα από τις μελέτες του την πραγματικότητα του καπιταλιστικού συστήματος, του τρόπου δηλαδή με τον οποίο αυτό επιδρά στις συνθήκες ζωής του κάθε ανθρώπου. Λαμβάνοντας υπόψη του πως θεμέλιο του συστήματος είναι η ελευθερία της αγοράς, η οποία οδηγεί στην απώλεια της ιδιοκτησίας και κυρίως στην εκμετάλλευση και εκπτώχευση μεγάλου μέρους του πληθυσμού καθώς η ελευθερία της αγοράς σημαίνει την εξάρτησή του από τους κατόχους των μέσων παραγωγής, ασκεί την κριτική του και διατυπώνει την υλιστική θεωρία του, η οποία και απετέλεσε την έκφραση των συμφερόντων των εργατών. (Ακαδημία Επιστημών ΕΣΣΔ, (1956) «Παγκόσμια Ιστορία», Μέλισσα, Αθήνα, τόμος ΣΤ1, σελ. 449)
• Βάση και εποικοδόμημα
Σύμφωνα με το μαρξισμό όλες οι κοινωνίες, μετά το υποθετικό στάδιο του πρωτόγονου κομμουνισμού έχουν χωριστεί σε δύο κύριες τάξεις: τους ιδιοκτήτες των μέσων παραγωγής (εκμεταλλευτές) και τους μη κατόχους μέσων παραγωγής (εκμεταλλευόμενους). Η κοινωνική αλλαγή από το ένα σύστημα στο άλλο επέρχεται κυρίως από τις αλλαγές στην οικονομική βάση, με τη δημιουργία μιας νέας άρχουσας τάξης, η οποία καταλαμβάνει την εξουσία με επαναστατικό τρόπο και επιβάλλει τη νέα ιδεολογία της. Η ταυτότητα της κάθε άρχουσας τάξης και της αντίστοιχης σε αυτήν κατώτερης τάξης εξαρτάται από το στάδιο ανάπτυξης της οικονομικής βάσης. (Άρον,1994, σελ. 213-214) Καμιά κοινωνική τάξη δεν εξαφανίζεται για να αντικατασταθεί από μια νέα πριν να παρατηρηθεί πλήρης ανάπτυξη σε όλες τις παραγωγικές δυνάμεις της εποχής της και πριν να ωριμάσουν οι υλικοί όροι της κοινωνίας της . (Άρον,1994, σελ. 215) Η αρχαία δουλοκτητική κοινωνία ήταν χωρισμένη σε δούλους που μοχθούσαν και σε δουλοκτήτες που τους εκμεταλλεύονταν. Το εποικοδόμημα ήταν η πόλη-κράτος ή η αρχαία αυτοκρατορία και η ιδεολογία ήταν το πάνθεον της ελληνορωμαϊκής θρησκείας. Στη φεουδαρχία η άρχουσα τάξη ήταν οι ευγενείς που εκμεταλλεύονταν τους δουλοπάροικους, το εποικοδόμημα ήταν η μοναρχία και η ιδεολογία η χριστιανική θρησκεία. Τέλος στην καπιταλιστική κοινωνία η άρχουσα τάξη είναι οι αστοί καπιταλιστές που εκμεταλλεύονται τους εργάτες, οι οποίοι προσφέρουν «ελεύθερα» την εργασία τους με εποικοδόμημα τη νομική κάλυψη ενός συμβολαίου, που όμως προκειμένου να επιβιώσουν, αναγκάζονται να πωλούν την εργασία τους υπό όρους και συνθήκες οικονομικού εξαναγκασμού που τους επιβάλλονται από τους καπιταλιστές εργοδότες τους, καθώς η κυρίαρχη ιδεολογία των καπιταλιστικών επιχειρήσεων είναι το κέρδος και η συσσώρευση χρηματικού κεφαλαίου. (Ρωμανός (2010) σελ. 66-67 & Άρον (1994), σελ. 213-216)
Ακολουθώντας αυτή τη διαδοχική σειρά, ο Μαρξ πρόβλεψε πως στην καπιταλιστική κοινωνία την επανάσταση θα έκανε η τάξη των εργατών, τους οποίους εκμεταλλεύονταν οι καπιταλιστές. Προφήτεψε πως η εργατική τάξη, θα ανατρέψει τους ιδιοκτήτες του κεφαλαίου, θα απαλλοτριώσει τις ιδιοκτησίες των μέσων παραγωγής και θα εγκαθιδρύσει μια αταξική κομμουνιστική κοινωνία. Μια τέτοια επανάσταση, θεωρούσε πως, θα έκανε την εμφάνισή της στις πιο ώριμες καπιταλιστικές κοινωνίες και αφού η εργατική τάξη θα είχε αποκτήσει εργατική συνείδηση και θα είχε κατανοήσει πως είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης. (. (Άρον, 1994, σελ. 209-212 /Heywood, 2007, σελ. 238-239,243-244 /Ρωμανός, 2010, σελ. )
• Παραγωγικές δυνάμεις και παραγωγικές σχέσεις

Επεξεργαζόμενος ο Μαρξ τη θεωρία του για την οικονομία , βασίζει την ανάλυσή του στην ιδέα ότι ο άνθρωπος είναι παραγωγικό ον και ότι όλες οι οικονομικές αξίες πηγάζουν από την ανθρώπινη εργασία. Το σύστημα που αναλύει είναι ένα σύστημα ιδιωτικής επιχείρησης και ανταγωνισμού που διευκολύνθηκε από τις αλλαγές που συντελέστηκαν στις παραγωγικές δυνάμεις με τον καταμερισμό εργασίας, τη συγκέντρωση μέσων και εργαλείων των εργαστηρίων, την προώθηση της εκβιομηχάνισης και την τεχνολογική πρόοδο, αναλύοντας τις άνισες συναλλαγές που σημειώθηκαν στην αγορά. Ο κεφαλαιούχος που δαπάνησε χρήμα για την αγορά πρώτων υλών, με τις οποίες θα παράξει το τελικό προϊόν του και θα το πουλήσει σε τιμή πολύ μεγαλύτερη του κόστους αγοράς του, θα επενδύσει τη διαφορά που θα εισπράξει, επεκτείνοντας την επιχείρησή του. (Άρον (1994) σελ. 223-225)
Στο σημείο αυτό ο Μαρξ επισημαίνει ποια είναι η ουσία του κεφαλαίου. Η ανταλλακτική αξία (το κέρδος) όχι απλά παραμένει στην κυκλοφορία, αλλά μεταβάλλεται ως προς το μέγεθός της, αποκτά πρόσθετη αξία, γίνεται μεγαλύτερης αξίας και αυτή η κίνηση τελικά τη μετατρέπει σε κεφάλαιο. (Grundrise:57-8 στο Ρωμανό, 2010, σελ.65) Αυτό γίνεται επειδή, κατά τον Μαρξ, ο κεφαλαιούχος έχει ιδιοποιηθεί τα μέσα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένης και της εργατικής δύναμης. (Ρωμανός, 2010, σελ. 65-66)
Η εργατική δύναμη παράγει περισσότερο από την αξία της, καθώς η αξία της καθορίζεται από το ύψος της εργασίας που είναι αναγκαία για την αναπαραγωγή της. Δηλαδή από το ποσό αμοιβής που χρειάζεται ο εργάτης να αναπαράγει την εργατική του δύναμη (να συντηρηθεί δηλαδή ο ίδιος και η οικογένειά του) ώστε όταν αυτός δε θα μπορεί πλέον να εργαστεί, να συνεχίσουν τα παιδιά του, καθώς έτσι μόνο είναι δυνατή η συνέχιση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Η εργατική δύναμη που χρησιμοποιείται από τον καπιταλιστή σε μια μέρα, παράγει αξία περισσότερη της αξίας των μέσων συντήρησης, του εργάτη και της οικογένειάς του. Τη διαφορά αυτή ανάμεσα στην αξία που παράγει ο εργάτης και στην αξία της εργατικής δύναμης –που ο Μαρξ ονόμασε υπεραξία- την ιδιοποιείται ο καπιταλιστής. (Ρωμανός, 2010, σελ. 66/ Άρον, 1994, σελ. 226 )
1. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΜΑΡΞ
• Η ιδεολογία, μια «ψευδής συνείδηση»
Ο όρος «ιδεολογία» επινοήθηκε κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης από τον Γάλλο φιλόσοφο De Tracy και αναφερόταν σε μια νέα επιστήμη ιδεών, η οποία εδραιώθηκε με τα συγγράμματα του Μαρξ . (Heywood, 2007, σελ.40) Για τον Μαρξ η ιδεολογία εκφράζει τις ιδέες της άρχουσας τάξης της κάθε εποχής. Σε κάθε κοινωνία και σε κάθε ιστορική περίοδο κάποια ιδεολογία «ηγεμονεύει» έναντι των άλλων και επομένως κυριαρχεί στην πλειονότητα αυτής της κοινωνίας τη συγκεκριμένη περίοδο, καθώς έχει πείσει πως μπορεί να εκφράσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα ολόκληρης της κοινωνίας. Ως εκ τούτου η ιδεολογία προσπαθεί να περιγράψει μια πραγματικότητα, η οποία παρουσιάζεται από την άρχουσα τάξη ως αληθής, στην ουσία όμως είναι εχθρός της αλήθειας, καθώς συγκαλύπτει την εκμετάλλευση και παραπλανά τις καταπιεσμένες τάξεις, ώστε να πιστεύουν πως τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης συμπίπτουν με τα δικά τους. Από την άποψη αυτή η ιδεολογία παίζει το ρόλο μιας ψευδαίσθησης, καθώς διεκδικεί για τον εαυτό της την απόλυτη αλήθεια, παραβλέποντας πως υπάρχουν προβλήματα στα οποία δεν μπορεί να απαντήσει ή τα υποβαθμίζει, ή, ακόμη χειρότερα, διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. (Ρωμανός, 2010, σελ. 79-80 & Marx & Engels στο Heywood, 2007, σελ. 41 )
Κατά τον Μαρξ, το κράτος με τους ιδεολογικούς μηχανισμούς που διαθέτει (σχολείο, πολιτικά κόμματα, Μ.Μ.Ε., θρησκεία) προωθεί ιδέες και αξίες που απηχούν την κυρίαρχη τάξη και επομένως οι νεωτερικές αξίες της ελευθερίας, της ατομικότητας και της ισονομίας λειτουργούν προς όφελός της. Παράλληλα οι ιδεολογικοί μηχανισμοί, έχοντας ήδη διαστρεβλώσει την πραγματικότητα στη συνείδηση των υποταγμένων, λειτουργούν ως μηχανισμοί πολιτικής ισχύος, επικυρώνοντας και αναπαράγοντας την ταξική κοινωνία. (Ρωμανός, 2010, σελ. 79-81)
• Κράτος: Ο ουδέτερος διαμεσολαβητής της κυρίαρχης τάξης
Κατά τον Μαρξ, στη νεωτερική καπιταλιστική κοινωνία το κράτος συντάσσεται με τα συμφέροντα της αστικής τάξης και κατέχει κυρίαρχο ρόλο ως ουδέτερος διαμεσολαβητής. Χρησιμοποιώντας ένα νομικό οπλοστάσιο, επικυρώνει την καθεστηκυία κυριαρχία του καπιταλιστικού συστήματος και σταθεροποιεί την απρόσκοπτη και αέναη αναπαραγωγή των παραγωγικών δυνάμεων. (Ρωμανός, 2010, σελ. 78)
Πιο συγκεκριμένα: Με κύριο όπλο του το νομικό σύστημα νομιμοποιεί και προστατεύει την ατομική ιδιοκτησία, ρυθμίζει τον αθέμιτο ανταγωνισμό και προστατεύει την ελεύθερη αγορά από τα μονοπώλια, μέσω φορολογικού συστήματος αναδιανέμει, μεροληπτικά, τον παραγόμενο πλούτο, εξασφαλίζει την εφαρμογή νόμων με κατασταλτικούς μηχανισμούς, σταθεροποιώντας την απρόσκοπτη και αέναη ανάπτυξη και αναπαραγωγή των παραγωγικών δυνάμεων και τέλος μέσα από τις πολιτικές (εκλογικές) διαδικασίες και τους θεσμούς (κοινοβούλιο), παρέχει μια τυπική έκφραση της ελευθερίας και της ισονομίας στους πολίτες, τους δημιουργεί την ψευδαίσθηση της μαζικής συμμετοχής στην εξουσία, νομιμοποιώντας το σύστημα της ταξικής κυριαρχίας. (Ρωμανός, 2010, σελ. 78)
Εν κατακλείδι, το κράτος, σύμφωνα με τη μαρξιστική θεωρία λειτουργεί ως όργανο της εξουσίας της αστικής τάξης και επομένως συντάσσεται με τα συμφέροντα των αστών . Για το λόγο αυτό ο Μαρξ υποστηρίζει πως, προκειμένου να γευθεί η ανθρωπότητα την αληθινή κοινωνία της ελευθερίας, θα πρέπει, σύμφωνα με την κοσμοθεώρηση του υλισμού, να ανατραπεί η κρατική μηχανή με επαναστατικό τρόπο. Στη συνέχεια θα υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο, η δικτατορία του προλεταριάτου, με σκοπό τη διαφύλαξη των κεκτημένων της επανάστασης. Όταν δε θα υπάρχουν ταξικές ανισότητες, το κράτος δε θα έχει πλέον λόγο ύπαρξης, θα μαραθεί και θα πέσει και οι άνθρωποι, ελεύθερα πλέον, θα μπορούν να αναπτυχθούν, να ολοκληρωθούν και να δημιουργήσουν μια κοινωνία προσωπικής χειραφέτησης. (Άρον, 1994, σελ. 209-212 /Heywood, 2007, σελ. 238-239,243-244 /Ρωμανός, 2010, σελ. )
2. ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ: Ο ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΜΑΡΞ
Ο Μαρξ ήταν πεπεισμένος ότι οι νόμοι της ιστορίας θα έκαναν την κατάρρευση του καπιταλισμού και την άνοδο της εργατικής τάξης αναπόφευκτη, όπως αναπόφευκτη ήταν και η κατάρρευση της φεουδαλικής κοινωνίας από την αστική τάξη. Ήταν πεπεισμένος πως το προλεταριάτο θα καταλάβει την εξουσία ως άρχουσα τάξη, μετά από επαναστατική νίκη που θα σημειωθεί στις ανεπτυγμένες καπιταλιστικά κοινωνίες, θα καταργήσει την ατομική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής, θα εξαλείψει τις ταξικές διαφορές κι έτσι θα φτάσει στην αταξική κομμουνιστική κοινωνία, σηματοδοτώντας το τέλος των αντιφάσεων ανάμεσα στην άρχουσα τάξη και τους εργαζόμενους. Η αποτυχία της πρόβλεψης του Μαρξ για την επικείμενη κατάρρευση του καπιταλισμού και για την πραγμάτωση της προλεταριακής επανάστασης στις πιο ώριμες καπιταλιστικές κοινωνίες οδήγησε τους σύγχρονους μαρξιστές να επανεξετάσουν τη συμβατική ταξική ανάλυση. Κατέληξαν, μέσα από τα ίδια τα συγγράμματα του Μαρξ και του Έγκελς, πως οι άνθρωποι είναι οι ίδιοι δημιουργοί της ιστορίας και έχουν την ικανότητα να διαμορφώνουν και να καθορίζουν τη μοίρα τους. Έτσι οι σύγχρονοι μαρξιστές απελευθερώνονται από τα αυστηρά δεσμά «βάσης – εποικοδομήματος» και καταλήγουν πως η ταξική πάλη δεν είναι η αρχή και το τέλος της κοινωνικής ανάλυσης. (Heywood, 2007, σελ. 239, 242, 252-253 )

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

• Ρ. Αρόν (1994), «Η Εξέλιξη της Κοινωνιολογικής Σκέψης» α’ τόμος, μετάφραση Μπάμπης Λυκούδης, Αθήνα: Γνώση•
• Ακαδημία Επιστημών ΕΣΣΔ, (1956) «Παγκόσμια Ιστορία», Μέλισσα, Αθήνα, τόμος ΣΤ1
• Β. Ρωμανός (2010), «Η Μαρξική Κριτική της Νεωτερικότητας και το Πρόβλημα της Ορθολογικότητας της Ιστορίας», σε Σ. Μ. Κονιόρδος (επιμ.) Κοινωνική Σκέψη και Νεωτερικότητα, Αθήνα: Εκδόσεις Gutenberg.
• Grundrise, στο Β. Ρωμανός (2010), «Η Μαρξική Κριτική της Νεωτερικότητας και το Πρόβλημα της Ορθολογικότητας της Ιστορίας», σε Σ. Μ. Κονιόρδος (επιμ.) Κοινωνική Σκέψη και Νεωτερικότητα, Αθήνα: Εκδόσεις Gutenberg.
• Marx & Engels στο Heywood, (2007), «Πολιτικές Ιδεολογίες», μετάφραση Ν. Μαραντζίδης, Επίκεντρο, Αθήνα


• Heywood (2007), «Πολιτικές Ιδεολογίες», μετάφραση Ν. Μαραντζίδης, Επίκεντρο, Αθήνα


(Βαθμός:8,5)





Βαθμός: 8,5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright©iepoxhtonakron/by:Ζαραγκα Κοροβεση Ποπη